Szubjektív szombat #8 – változás újra

Az egyik kedvenc idézetem Hérakleitosztól a következő: “Semmi sem állandó, csak a változás maga.” A héten ezt több szempontból megéltem, erről írtam is korábban, viszont annyira érzem még most is aktualitását, hogy elhoztam Nektek újra. Lássuk, miért olyan nehéz a változás és mit nyerhetünk azzal, ha a fenti idézetet minél inkább a magunkévá tesszük.

A változás szerves része az életünknek, akár mi magunk idézzük azt elő, akár az élet hoz olyan fordulatot, ami ezt előidézi. Elsőre mondhatnánk, hogy könnyebb helyzetben vagyunk, amennyiben mi vagyunk az okozói, de ennek megélése sem minden esetben felhőtlen, az útról nem is szólva, ami magához a változtatás döntéséhez elvezet. Ahhoz pedig, hogy az élet által előidézett változásokat könnyedebben kezeljük, eszközök és rutin is szükségeltetik. Ezek hiányában hamarabb találjuk magunkat a padlón egy-egy váratlan eseményt követően.

Nagyon sokszor hallom azt, hogy mást szeretnének az emberek, mint, ami a jelenlegi helyzetük. Ezek megfogalmazása általában minden olyan dolog felsorolásával kezdődik, amit az illetőnem szeretne. Ezt mindig sokkal könnyebben észrevesszük, mi az, ami nem jó. Rendkívül érdekesnek tartom azt, hogy sokkal nehezebb arra irányítanunk a figyelmünket, hogy mi az, amit szeretnénk az életünkben. Saját magamnál és ügyfeleknél is észreveszem, hogy ha azt a kérdést teszem fel, hogy mi az, amit szeretnének, hosszas csend az első válasz. Pedig hatalmas löketet tud adni az előre lépésben, ha tisztán látjuk, hova szeretnénk eljutni.

Erre szükség is van ugyanis, ha eljutunk oda, hogy már nem csak újra és újra ugyanazokat a köröket futjuk azzal kapcsolatban, hogy mi a nem jó az életünkben, azután jön annak a felismerése, hogy a dolgok változni fognak. Ez így most paradoxnak hangzik, hisz épp az előbb határoztuk végre el magunkat, hogy változást szeretnénk. Igen ám, de más állandóan pörgetni magunkat abban, hogy mit nem szeretnénk és más szembesülni azzal, hogy ehhez nekünk cselekednünk is kell. Sőt azt is el kell fogadnunk, hogy ha változtatunk egy dolgon, az olyan lesz, mint egy dominó, hatással lehet egyéb dolgokra is az életünkben.

Ez leginkább azért olyan nehéz, mivel alapvetően az állandóságra vagyunk kalibrálva, mivel az állandóság az, ami biztos és biztonságot ad. Szóval első lépés annak, elfogadása, hogy a változtatással bizonytalanság is jön. Hisz csak a reményünk van, hogy ha változtatunk akkor jobb lesz valami, ami most nem jó számunkra. De ez nem tény, ez egy vágy, aminek meg van a beteljesülési esélye, és az elbukási is. Úgy, hogy amíg el nem érjük a kiszemelt állapotot, addig a biztonságunkat csakis a saját erőnkbe vetett hitünk adhatja, hiszen körülöttünk miden változik.

Ez el is hoz minket a kívülről érkező, ránk erőltetett változásokra. Az idei év kiváló példája annak, mi van, ha tőlünk teljesen függetlenül és ráhatásunk nélkül változnak a dolgok. Ilyenkor tényleg semmi másunk nincs csak az, hogy abból is megpróbáljuk kihozni a legtöbbet, amivel éppen szemben állunk. A pszichológia rezilienciának nevezi azt a fajta rugalmasságot, amivel erőteljes külső hatások ellenére is sikeresen tudunk alkalmazkodni az adott helyzetben. Sokféleképpen lehet a rezilienciát növelni, ilyenek lehetnek a következők:

1. Ismerd fel, hogy a küzdelmed igenis valódi. Ne bagatelizáld el, ne hasonlítsd össze!

2. Vedd észre, amikor és amiben máris reziliens voltál. Hasonlóan megerőltető helyzeteket hogyan oldottál meg?

3. Ne várd, hogy a helyzet majd magától megoldódik. A kontrollérzésünket növelheti, ha kitalálunk egy megoldási tervet.

4. Ismerd meg az erősségeidet, és ne félj használni őket. Mindenki jó valamiben, ezeket érdemes tudatosítani és használni.

5. Nem kell egyedül végigcsinálnod. Sokszor gondoljuk, hogy igen, hiszen gyengeségnek tekintjük a segítségkérést. Merj kérni, mert mások nem gondolatolvasók, lehet fogalmuk sincs, hogy szükséged van segítségre.

6. Értékeld azokat, akik támogatnak – mindegy, hányan vannak. Nem kell sok barát, elég néhány, akire mindig számíthatsz, de őket becsüld!

Akár mi magunk választjuk a változást, akár az élet hozza, egyik sem egy könnyű helyzet az életünkben. Ha úgy érzed, jól jönne a támogatás, örömmel kísérlek a nehezebb útszakaszon, hogy a változás kevésbé legyen megterhelő.

[wpforms id=”430″ title=”false” description=”false”]

Forrás: https://pszichoforyou.hu/8-lepes-a-reziliencia-fele/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük